Liberalii promit: Șocul reluării plății ratelor bancare, amânat pentru 1 iulie 2021/ Circa un sfert dintre români a „înghețat” plățile/ ARB: „Sunt credite în anestezie(…) Vedem cum ne trezim din această anestezie”

Liberalii promit: Șocul reluării plății ratelor bancare, amânat pentru 1 iulie 2021/ Circa un sfert dintre români a „înghețat” plățile/ ARB:  „Sunt credite în anestezie(...) Vedem cum ne trezim din această anestezie”
Publicat: 20/11/2020, 13:44
Actualizat: 20/11/2020, 14:06

Liberalii promit să prelungescă amânarea ratelor bancare până la 1 iulie 2021, după luni de discuţii privind prelungirea măsurii reglementate prin Ordonanța de Urgență 37/2020. Decizia este comunicată în programul de guvernare 2021-2024 redactat pentru campania electorală parlamentară și publicat joi, 19 noiembrie. În acest moment, potrivit Asociației Române a Băncilor (ARB), sunt amânate ratele aferente pentru 22% din creditele în derulare acordate populației.  În aceeași situație sunt 28% din portofoliul total de credite acordate persoanelor juridice.

În acest context, dezbaterea cea mai spinoasă vizează șocul reluării plăților din 2021, indiferent dacă acest lucru se va întâmpla în ianuarie sau în iulie, așa cum promit acum liberalii. Cert este că, după calculele făcute de bănci, ratele la anumite tipuri de credite vor crește.

Debitorii au putut solicita anul acesta amânarea ratelor până la finele anului, în baza moratoriului reglementat prin Ordonanța de Urgență 37/2020. Peste 60% din cererile soluționate au fost în baza ordonanței, în timp ce restul de 40% au fost în urma măsurilor adoptate individual de bănci, potrivit ARB. Măsura amânării ratelor a venit în contextul în care un număr mare de persoane și firme sunt afectate de impactul economic al restricțiilor impuse de autorități pentru limitarea epidemiei de coronavirus. PNL a publicat joi, 19 februarie, programul de guvernare 2021-2024, redactat pentru campania electorală, promițând, printre altele, și prelungirea amânării ratelor bancare.

Programe financiar-bancare din programul de guvernare 2021-2024 al PNL: Prelungim amânarea ratelor bancare până la 1 iulie 2021

Iată sinteza măsurilor promise de PNL în programul de guvernare:

  • Prelungim amânarea ratelor bancare până la 1 iulie 2021;
  • Acordăm eșalonarea la plată a obligațiilor fiscale pe o perioadă de 12 luni;
  • Continuăm acordarea de garanții de stat pentru credite cu dobândă subvenționată prin IMM Invest și Eximbank – 30 miliarde de Lei;
  • Asigurăm accesul la finanțare și lichidități pentru companii prin IMM Leasing și IMM Factor – 5 miliarde de Lei;
  • Lansăm noi produse de garantare pentru IMM-uri: Agro-Invest, Cardul „I.C. Brătianu”, Venture IMM, Capital IMM etc

Totodată, va continua eșalonarea la plată a obligațiilor fiscale, mai promite PNL.

Situația actuală a creditelor pentru care a fost amânată plata ratelor: peste 350.000 de solicitări soluționate de bănci

„Clienții persoane fizice au depus un număr de peste 334.000 de solicitări de suspendare a obligațiilor de plată lunare, ceea ce reprezintă o pondere de aproximativ 22% din creditele în derulare acordate populației. Clienții persoane juridice au depus un număr de aproape 28.000 de solicitări de suspendare a obligațiilor de plată lunare, aferente unui ponderi de aproximativ 28% din portofoliul total de credite acordate acestei categorii”, se arată într-un comunicat al ARB din iunie 2020, moment în care erau soluționate 90% dintre cele 362.000 de solicitări de amânare a ratelor la credite.

Anterior măsurii anunțate în programul de guvernare, pe 14 noiembrie, ministrul de finanţe, Florin Cîţu, a spus, răspunzând unei întrebări ZF, că la nivelul Ministerului de Finanţe există discuţii privind prelungirea măsurii amânării ratelor, însă nu poate face publice mai multe detalii până la apariţia formei finale a deciziei.

„Există discuţii (pentru prelungirea amânării ratelor – n. red.), dar detalii nu vă pot da acum, pentru că nu avem o formă finală, şi orice detalii ar ieşi acum ar pune în pericol o formă finală care să fie în beneficiul cetăţenilor”, a spus Florin Cîţu.

Ministrul a anunțat, în mai multe ocazii care sunt principalele provocări în ce privește amânarea ratelor bancare.

Avertismentul BNR către bănci: În sco­pul prevenirii creşterii creditelor neperformante din ianuarie 2021, să nu distribuie divi­den­de pentru 2019

În perspectivă, pot apărea pro­ble­me în bilanţurile băncilor dacă unii debitori afectaţi de impactul economic negativ al crizei nu vor reuşi să reia plata creditelor după expirarea termenului de amânare a ratelor permise de cadrul le­gislativ, avertizează BNR. În aceste condiţii, rata creditelor neperformante (NPL) ar putea crește.

BNR a transmis un mesaj ferm tu­tu­ror băncilor din sistem să identifice debi­torii vulnerabili privind rambur­sa­rea cre­di­telor şi să constituie provi­zioane de risc corespunzătoare, pentru a evita even­tuale pierderi masive şi deca­pi­ta­lizarea băncilor în anul 2021, după cum a spus Florin Georgescu, prim-vi­ce­guvernator al BNR, responsabil de su­pra­vegherea bancară. Unul dintre obiectivele importante la nivelul sistemului bancar românesc este prevenirea creșterii NPL din 2021, când încetează ac­tuala amânare a plăţii ratelor debito­rilor persoane fizice şi juridice.

„În condiţiile manifestării actualei cri­ze sanitare, BNR a transmis un mesaj ferm tuturor băncilor din sistem ca, în sco­pul prevenirii creşterii semnificative a creditelor neperformante începând cu luna ianuarie 2021, când încetează ac­tuala amânare a plăţii ratelor debi­torilor per­soane fizice şi juridice stabilite con­form legii din 2020, să nu distribuie divi­den­de pentru anul 2019 şi să discute des­chis cu debitorii pentru a-i identifica pe cei vulnerabili privind ram­bursarea cre­di­telor şi a-şi constitui, din trimestrul IV a.c., provizioane de risc corespun­ză­toare, evi­tându-se astfel even­tuale pier­deri masive şi deca­pitali­za­rea băncilor în anul 2021“, a men­ţio­nat recent prim-vice­gu­ver­natorul BNR, citat de zf.ro.

ARB despre situația amânării plăților: prelungirea acesteia să se dea după nevoi

Preşedintele Executiv al ARB, Florin Dănescu, a vorbit, la începutul lunii octombrie, în plină discuție bănci- Guvern privind un nou termen de „grație” pentru debitori, despre situația amânării plăților, dar și despre modul în care sistemul bancar poate susține această măsură.

“Sunt încântat de felul în care reprezentanții Guvernului pun problema acum (n.r. de colaborare cu sistemul bancar) și asta pentru că noi venim după o perioada în care, în general, statul român a dat un mesaj de respingere a principalului finanțator al României. Noi, băncile, reprezentăm 76% din totalul finanțării României. La debutul acestei crize, îmi aduc aminte că am fost solicitați foarte repede de către guvern, de către domnul premier și miniștri pentru a discuta ce măsuri să luăm, ce trebuie să abordăm mai repede, cum să ne structurăm și asta a fost un lucru extrem de bun. Practic așa ar fi trebuit să se întâmple întotdeauna”, a spus Dănescu în cadrul unui eveniment organizat de Financial Intelligence pe 8 octombrie 2020.

Florin Dănescu, președintele ARB: „Efortul nostru în a contribui la aceste programe a fost relevat de un indicator de multiplicare a efortului operaţional de peste 24 de ori”

„Ceea ce s-a întâmplat de la debutul crizei a fost dublat și de un efort al băncilor extrem de puternic. Credem foarte tare în aceste programe guvernamentale. Efortul nostru în a contribui la aceste programe a fost relevat de un indicator de multiplicare a efortului operaţional de peste 24 de ori. Deci, infrastructura băncilor a fost supusă unui efort la un volum mai mare decât un volum mediu de activitate de peste 24 de ori. Rezultatul a fost că da, amânarea ratelor s-a petrecut pentru 22% din clienţii noştri persoane fizice şi pentru 28% dintre clienţii noştri persoane juridice. Deci, cifrele sunt extrem de mari. Evident că este un sprijin, evident că trebuie să gândim din perspectiva resurselor şi a unei administrări judicioase, responsabile”, a spus Dănescu în cadrul aceluiași eveniment.

Potrivit acestuia, de la debutul crizei generate de pandemie, creditarea a crescut cu 31 de miliarde de lei, iar în acest context Dănescu a confirmat faptul că Ministerul Finanţelor Publice caută, împreună cu băncile, o soluţie pentru amânarea plăţii ratelor pentru clienţii băncilor după 1 ianuarie 2021.

Avertisment ARB: Aceste credite amânate la plata ratelor sunt nişte credite în anestezie(…) Vedem cum ne trezim din această anestezie

La acel moment, băncile discutau cu ministerul Finanțelor prelungirea măsurii amânării plății ratelor bancare.

“Sigur că în ianuarie, cum distinşii mei antevorbitori spuneau că vedem ce facem la anul. Preşedintele boardului nostru scria mai deunăzi că noi suntem acum sub anestezie. Aceste credite amânate la plata ratelor sunt nişte credite în anestezie, sub anestezie, dacă permiteţi o comparabilitate cu domeniul medical, şi vedem în ianuarie cum ne trezim din această anestezie. Trebuie să privim acest risc. Aceasta nu este o ştire negativă şi nici pozitivă. Este o ştire profesionistă a unui economist. Şi trebuie să vedem dacă această prelungire de care se vorbeşte are elementele necesare. Să discutăm principial”, a afirmat Florin Dănescu, la “Banking Forum Online”, organizat de publicaţia Financial Intelligence.

În opinia sa, o eventuală prelungire a amânării ratelor ar trebui să se acorde în funcţie de nevoi.

“De asemenea, este necesar să se dea această prelungire după nevoi. Oarecum trebuie privit care sunt domeniile care necesită amânare, în ce măsură, cât timp? O abordare ‘Patul lui Procust’ nu este utilă sau recomandabilă pentru că resursele sunt puţine şi în continuare cuvântul de ordine este să folosim cât mai eficient şi la momentul potrivit resursele puţine pe care le avem”, a precizat președintele ARB.

Florin Cîțu: Ne gândim împreună cu sistemul bancar, şi aceasta este discuţia care urmează: ce facem după 1 ianuarie

Ministerul Finanţelor Publice caută, împreună cu băncile, o soluţie pentru amânarea plăţii ratelor pentru clienţii băncilor după 1 ianuarie 2021, spunea, la acel moment (8 octombrie 2020), ministrul de resort, Florin Cîţu, la “Banking Forum Online”.

“Aş vrea să amintesc iarăşi un program care a fost o negociere nu foarte simplă, amânarea ratelor pentru clienţii băncilor, persoane fizice şi persoane juridice, cu până la 9 luni. Este cel mai generos program din Uniunea Europeană. A fost greu pentru că înseamnă costuri pentru sistemul bancar pe care acesta le-a acceptat în aceste condiţii dificile, dar uite că a funcţionat. Sunt peste 330.000 de clienţi care au beneficiat de aceasta facilitate şi acum bineînţeles ne gândim împreună cu sistemul bancar, şi aceasta este discuţia care urmează: ce facem după 1 ianuarie. Este clar că economia încă nu şi-a revenit şi s-ar putea să avem în continuare nevoie de astfel de facilităţi”, a declarat Florin Cîţu.

Întrebat care sunt opţiunile avute în vedere, Ministrul Finanţelor Publice a menţionat că se poate recurge la o prelungire a sistemului actual sau se poate merge pe cazuri specifice.

“Sunt anumite sectoare în economie unde clar nu pot să-şi revină, oamenii rămân în şomaj tehnic, sau poate sunt închise datorită deciziilor guvernului şi atunci este nevoie de ajutor şi putem veni să susţinem. Deci pornim de la această variantă, în care putem să prelungim poate o perioadă sistemul actual şi până la variante mai soft”, a afirmat Cîţu, citat de Agerpres.

Guvernul a aprobat normele de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare, ce stabilesc condiţiile în care creditorii aprobă solicitările, perioada de amânare şi perioada de prelungire a creditelor amânate, iar în cazul împrumuturilor ipotecare modul de eşalonare şi garantare a dobânzilor. Pentru creditele ipotecare, perioada pentru care se acordă facilităţile de suspendare la plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane se stabileşte conform opţiunii debitorului, ce poate fi exprimată o singură dată şi este cuprinsă între o lună şi 9 luni, fără a putea depăşi data de 31 decembrie 2020. Scadenţa ultimei rate incluse în perioada de suspendare la plată este cel mai târziu data de 31 decembrie 2020.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Universitățile din Anglia cresc taxele pentru studenți pentru prima oară în aproape un deceniu